ADIM ADIM SILA YOLU'NDA 1.BÖLÜM: BUNLAR OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN

ADIM ADIM SILA YOLU'NDA 1.BÖLÜM: BUNLAR OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN
18 Haziran 2021 - 20:15
ADIM ADIM SILA YOLU'NDA 1.BÖLÜM: BUNLAR OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN

10 GÜNDE 12 ÜLKEYİ ADIM ADIM TARADIK

HOLLANDA POSTASI olarak bu yıl da karayolunu tercih ederek Türkiye yolculuğuna çıkacak olan vatandaşlarımızın tatil yolculuklarının rahat ve sorunsuz geçmesi için Hollanda’dan yola çıktım. Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan yol güzergahını takip ederek Kapıkule’den Türkiye’ye girdim. Dönüş yolculuğumda İpsala’dan çıkış yaparak Yunanistan, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti güzergahından Hollanda’ya geri döndüm. Bu ülkelerde başta büyükelçilerimiz olmak üzere o ülkelerin yetkilileriyle de bire bir görüşmeler yaptım. Yeni gelişmeler başta olmak üzere sınırlarda, trafikte ve gümrüklerde uyulması gereken kuralları  sizin için not aldım. Kısaca bu yolculuğumda da her yıl olduğu gibi Sıla Yolu’nu adım adım taradım.

Yolculuğum öncesi aracıma iyi bir bakım yaptırdım. Tekerleklerinden tutun da teknik kapsamlarını kontrol ettirdim. 10 bin kilometrelik yolculuğun sorunsuz geçebilmesi  için ne gerekiyorsa onu yaptım. Bunu da gelişi güzel birine değil, uzman olan ekiplere yaptırdım. Siz de öyle yapın.

PCR TESTİ

Yolculuk öncesi geçiş yapavcağım ülkelerde sonun yaşamamk için Hollanda'da koronavirüs konusunda PCR Testi'mi yaptırdım. Negatif olan test sonuç belgesini de yanıuma aldım. Ne olur ne olmaz, Kovid-19 aşılarının tamamını yaptırmadıysanız eğer bu belgeyi sadece size Türkiye girişinde soraralar. Ama ben diğer ülkelerde rüşvetçi polislere yem olmamak için bu testimi Holalnda'da yaptırark yola çıktım. Siz de öyle yapın. Sakın ben testimi yollarda yaptırırım demeyin!

2 SAATTE BİR MOLA

Saatlerce aracın içinde oturmak kolay değil, yoruluyorsunuz. Yoruldukça da dikkatiniz kaçıyor ve uykunuz kolayca geliyor. Rekor kırmak için mücadele vermeyin, her iki saatte bir mola verin. Tatil yolculuğunda olduğunuzu sakın unutmayın. Memleketinizde hiçbir kimse elini kolunu açıp sizi beklemiyor. Bu tatil yolunda geçtiğimiz yıl olan kazalarda yaklaşık 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. Kazaların çoğunluğu Bulgaristan ve Sırbistan’da meydana geldi. Son yıllarda meydana gelen kazalara baktığımızda ise bunların yüzde 90’nının nedeni aşırı yorgunluk ve uykusuzluk. Yorgun ve uykusuz bir şekilde kesinlikle yolculuk yapmayın. Bu işin şakası olmaz.

Zamanınızı kaybedin, sakın canınızı kaybetmeyin!! Tatil zevkinizi ömür boyu acıya çevirip çevirmemek sizin elinizde, unutmayın! Onun için her iki saatte bir mola verin dinlenin.

2020 YILININ EN BÜYÜK SORUNU ‘HIRSIZLIK’

2020 yılının izin sezonunda karayolunu tercih eden Avrupalı Türklerin en çok yaşadığı sorunların başında ‘hırsızlık’ olayı var. Kapkaççılar artık çeteleşti. Hırsız ve kapkaççılar, tatil yolculuğuna çıkan Avrupalı Türklerin paraları ve değerli eşyalarını yanlarında getirdiklerini ve özellikle de bunları bayanların çantalarında sakladıklarını çok iyi biliyor. Bunu çok iyi analiz etmişler. Size tavsiyemiz; tatil paranız bankanızda, değerli eşyalarınızı güvenli yerlerde bırakın, yanınızda getirmeyin!

BANKA KARTI KULLANIN

Yolculuğunuzda yapacağınız ödemelerde banka kartlarınızı kullanmaya özen gösterin. Artık, yolculuk esnasında yapacağınızı ödemelerde banka kartınızı güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Akar yakıtınız başta olmak üzere otoyol ücretlerinizi de banka kartıyla ödeyebiliyorsunuz. Ödemeleri bu şekilde yaparsanız kafanızdaki bir çok soru işareti de gitmiş olur.

DUYGU SÖMÜRGESİNE KANLAMYIN

Yolculuğunuzun esnasında duygu sömürgesi kurbanı olmayın. Sahte Altın Çetesi halen devam ediyor. Bu çetenin üyeleri farklı kılığa bürünebiliyor. Genelde Almanya plakalı araçlarda tatil yolunu mesken tutan çete üyeleri, 2021 planlarını şimdiden yapmış durumda. 

Yolculuğunuz esnasında ‘arabanınızın sağ ön tekeri patladı’ deyip sizi kandırıp soyabilirler, aman dikkatli olun.

SABIRLI OLUN

Hemen hemen her ülkede yol tamir çalışmaları var. Bulgaristan’daki yol çalışmaları Türkye istikametine giderken bir bölümü devam ediyor. Sırbistan ve Makedonya’da da ara ara yol çalışmaları devam ediyor. Ama bu yol çalışmaları size olumsuz bir şekilde yansımayacaktır. Ama yinede de dikkatli olun ve sabırlı olun.

PAZARTESİ VEYA SALI GÜNÜ YOLA ÇIKIN

Koronavirüs önelemleri çerçevesinde artık Avrupa için sınır kapılarında tüm kimlik bilgileri bilgisayarlara işleniyor ve araçlar didik didik aranıyor. Özellikle de dönüş yolculuğunda sınır kapılarında bu nedenden dolayı uzun kuyruklar oluşacak. Eğer sınır kapılarında beklemek istemiyorsanız yolculuğunuza Pazartesi veya Salı günü başlayın. Çok rahat edersiniz.

TATİL YOLCULUĞU EZİYET YOLCULUĞU OLMASIN

Kara yolu ile tatil yolculuğu en az dört ülkeden geçiyor. Bu yolculuğa çıkmadan önce, sorunsuz yolculuk için çok iyi hazırlanmanız gerekiyor. Tatil yolculuğunuzun eziyet yolculuğuna dönüşüp dönüşmemesi sizin elinizde. Yolculuk esnasında size gerekli olan tüm belgelerin eksiziz ve geçerli olup olmadığına dikkat edin, kontrol yapın. Yoksa binlerce yolu geri dönmek zorunda kalırsınız. Tatil yolculuğunuz başlamadan bitmiş olur.

SOSYAL MEDYA YA KANMAYIN

Artık Sıla Yolu ticarete dönüşmüş durumda. Sosyal medya da bu ismi kullanıp ticaret yapan bir çok kişi var. Onlar, sizi değil parayı düşünüyorlar, sakın kanmayın. Yanlış yönlendirilme ve bilginin kurbanı olmayın.

SİZE NAİS OTELİ TAVSİYE EDİYORUM

Tatil yolculuğu bu yıl bir çok riskide beraberinde getiriyor. Gelişi güzel her otelde konaklamayın. Hijyen konusu çok önemli, önce kendi sağlığınızı düşünün. ben hem Türkiye'ye giderken hem de dönüş yolculuğumda Niş kentinde otoban kenarında olan NAİS OTEL'de kaldı. Orası 6 yılızlı bir oytek kesinlikle tavsiye ederim.

Yolculık öncesi yenızında bulundurmanız gerekenlere sıra gelince..................

PASAPORT

Tatil yolculuğunuz için geçerli pasaport şart. İlk iş olarak pasaportların geçerlilik süresini kontrol edin. Sadece kendi pasaportunuzun değil, birlikte yolculuk yapacak tüm aile fertlerinin de pasaport sürelerini kontrol edin. Pasaport sürelerinin izin dönüşü tarihinde de geçerli olması gerektiğini unutmayın. Süresi geçmiş veya dönüşte süresi bitmek üzere olan pasaportlar varsa, zaman kaybetmeden yeni pasaport almak için başvuru yapın.

Sıla Yolu güzergahı üzerindeki Türk Büyükelçilikleri, tüm uyarılara rağmen halen geçersiz pasaportlarla yola çıkan ve sınırdan geri çevrilen vatandaşların olduğuna dikkat çekti. Büyükelçilikler, yeni pasaport düzenlemiyor, sadece çok istisnai durumlarda Türkiye’ye gidişi temin eden geçici seyahat belgesi tanzim ediyor. Geri dönüş için ise Türkiye’den yeni pasaport çıkartmak ve oturma izni geçerli olan damgası bulunan eski pasaportu birlikte taşımak gerekiyor. Çünkü, sınırlarda gitmek istediğiniz ülkede oturma izni olup olmadığına bakılıyor. Şayet oturma izninizin süresi bitmiş ise, yaşadığınız Avrupa ülkesinin Türkiye’deki temsilciliğine giderek vize alma zorundasınız. Dış temsilciliklerden alınan geçici vize karayolu yolculuğunda geçerli sayılmıyor. Mecbur havayoluyla dönmek zorundasınız.

Sakın ve sakın polise giderek kayıp veya çalıntı tutanağını tutturduğunuz pasaport, oturum kartı veya ehliyetle yola çıkmayın. Çaldırdığınızı veya kayıp ettiğinizi düşündüğünüz belgeleri geri bulduğunuzda, derhal polise giderek bildiride bulunun. Aksi taktirde yolculuğunuzda çok zor anlar yaşarsınız. Sınırlarda sahtecilik ve hırsızlıkla suçlanarak göz altına alınır, tutuklanırsınız.

AB KİMLİK KARTI

Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olanlar geçerli kimlik kartlarıyla seyahat edebilirler. En çok dikkat edilmesi konu ise geçerlilik sürelerinin olup olmadığı. Yola çıkmadan önce geçerlilik sürlerini kontrol edin.

GEÇERLİ OTURMA İZNİ

AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarından geçerli oturma izni isteniyor. Süreli oturma izni olanların mutlaka bu süreye dikkat etmeleri, süresi bitmiş veya bitmek üzereyse, yeni oturum izni almaları gerekir. E-oturum denilen cipli oturum kartı kesinlikle yanınıda bulundurun.

E-OTURUM KARTI

E-oturum kartı olanlar sınırlarda pasaportlarının yanında oturum kartlarını da göstermek zorunda. E-oturum kartınızı yanınıza almayı kesinlikle unutmayın ve iyi muhafaza edin. İzin dönüşünde sınır kapılarında e-oturum kartı mutlaka isteniyor. Sınır polisi, pasaport ve e-oturum kartını kontrol ettikten sonra, pasaportla birlikte bu kartı geri aldığınızdan emin olun. Kart küçük olduğu için düşürme ihtimali yüksek. 

ARAÇ RUHSATI VE YEŞİL SİGORTA KARTI

İzin yolculuğunda kullandığınız aracın ruhsatı ve yeşil sigorta kartını yanınıza alın. Yeşil
sigorta kartınızın Türkiye dahil, geçiş yapacağınız ülkelerde geçerli ve açık olduğundan emin olun. Aksi taktirde trafik ve özel kaza sigortasını kapalı ve geçersiz olduğu ülkelerde sınır kapılarında yaptırmanız gerekir. Bu da size pahalıya mal olur. Genellikle Avusturya ve İngiltere’den gelen sürücülerin yeşil sigorta kartlarında Türkiye kısmı kapalı bulunuyor. Sigorta kartınızda Türkiye’nin ülke kodu olan TR’nin üstünde veya yanında çarpı (x) işareti varsa, sigortanız Türkiye’ye kapalı demektir. Seyahat öncesinde sigortanızla konuşup Türkiye’yi sigorta kapsamına dahil ettirin. Bu konuda diğer önemli bir nokta ise, bir çok sigorta şirketi Türkiye’nin Asya bölümünde meydana gelen kazalarda sigortalarını geçerli saymıyor. Böyle bir sorunla karşılaşmak istemiyorsanız, sigorta şirketinize giderek bu konuyu masaya yatırın ve aracınızın Asya bölümünde sigortalı olduğuna dair kendilerinden bir belge isteyin.

HASTALIK VE KAZA SİGORTASI

Tatil yolculuğunda yabancı ülkelerde herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsanız hastalık ve kaza sigortası yaptırın. Bağlı bulunduğunuz sağlık sigorta kurumundan seyahat sağlık belgesini almayı unutmayın. Seyahat sağlık belgesiyle devlet hastanelerinde tedavi ücreti ödemiyorsunuz. Yoksa masrafları peşin ödemek zorundasınız. Seyahat sağlık belgeleri çalışanlar için 6 hafta, emekliler için bir yıl geçerli veriliyor.

OTOMOBİL KULÜBÜ ÜYELİĞİ

İkamet ettiğiniz ülkede otomobil kulübüne üye değilseniz, bir an önce herhangi bir otomobil kulübüne üye olun. Üyesi olduğunuz otomobil kulübünün üyelik kartını ve iletişim bilgilerini yanınızda bulundurun. Önemli uyarı: Yolculuk öncesinde otomobil kulübünüzün size tanıdığı hakları çok iyi araştırın ve geniş çaplı bilgiye sahip olun. .

ARAÇ BAKIMI

Sıla yolculuğunda gözü aç tamircilerin tuzağına düşmek istemiyorsanız, yolculuk öncesi aracınızın bakımını, bir uzmana yaptırın.

AŞI PASAPORTU

Koranavirüs pandemisinde tatil yolculuğu yapmanın büyük riskleri de beraberinde getirdiğini unutmayın. Bu yolculuğunun sorunsuz geçmesini istiyorsanız, kesinlikle Kovid-19 aşılarınızın tamamını yaptırdığınızı belgeleyen 'Aşı Pasaportu'nuzu da yanınıza alın. Aşı pasaportunuz yoksa yolculuk öncesinden 48 saat içerisinde Türkiye'ye varacağınızı düşünüyorsanız 'Hızlı test' veya 72 saat geçerli olan PCR testinizi yolculuk öncesi yaptırın ve sonucu negatif olan belgeleri kesinlikle yanınıza alın. Sakın yollarda test yaptırmaya kalkışmayın. 

GÜZERGAHLAR:
 

1. Güzergah: Amsterdam, Frankfurt, Münih, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul, 2 bin 719 km. Yolculuk süresi yolun ve sınırların durumuna göre 29 ile 36 saat arasında değişiyor. 100 km’de 10 litre mazot yakan bir araçla bu yolun yakıt masrafı, litresi 1.30 Euro’dan 353 Euro civarında tutuyor.

Mekedonya, Yunanistan üzerinden İstanbul 2 bin 994 km. Bu güzergah yolunuzu 275 km, yaklaşık 3 saat daha uzatıyor. Bu yol yaklaşık 32 ile 39 saat arasında değişiyor. Makedonya üzerinden mazot olarak yakıt masrafı 390 Euro civarında tutuyor.

2.Güzergah: Amsterdam, Frankfurt, Passau, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul 2 bin 738 km. Yolculuk diğer güzergah gibi yaklaşık 29 ile 36 saat arasında değişiyor. 100 km’de 10 litre mazot yakan bir araçla bu yolun masrafı ortalama litresi 1.30 Euro’dan 355 Euro civarında tutuyor


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum