Hollanda'da genel seçimlerde kazanan VVD ile D66 oldu

ABONE OL

Hollanda'da genel seçimlerde kazanan VVD ile D66 oldu

Hollanda'da 150 sandalyeli Temsilciler Meclisi'ninin yeni yüzlerinin belirlenmesi için 15,16 ve 17 Mart'ta yapılan genel seçimlerde ilk sandık çıkış anketlerine göre seçimin kazananı Başbakan Mark Rutte'nin lideri olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ile Demoratlar66 (D66) oldu. Sol partiler ise büyük kayıp yaşadı.

2017 yılında oy kullanma oranı yüzde 81,57 iken, bu seçimlerde koronavirüs pandemisine rağmen seçimlere katılım oranı yüzde 82,6 olarak büyük bir başarıya imza atıldı. 250 bin Türk kökenli seçmenin olduğu Hollanda'da, Türk seçmenin katılım oranı ise yüzde 30'larda kaldı. Tunahan Kuzu ile Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi ise, seçimde oy kaybederek Temsilciler Meclisi'nde 3 olan sandalye sayısı 2'ye geriledi.

Kesinlik ifade etmeyen ilk geçici sandık çıkış ankenlerinde, araştırma şirketi İpsos'un verilerine göre Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki VVD, 36 sandalyeyle ik sırada yer alarak, ülkede yapılan son 4 genel seçimde Holanda2nın en büyük partisi olmayı başardı.

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'ni (VVD), 2017 seçimlerinde 19 milletvekili bulunan  koalisyon ortaklarından Sigrid Kaag'ın liderliğindeki Demokratlar 66 (D66), 27 sandalyeyle takip ediyor.

2017 seçimlerine göre 3 sandalye kaybeden Müslüman ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ise 17 sandalye ile ülkenin 3'üncü büyük partisi oldu. 

Bir başka aşırı sağcı Thierry Baudet'in liderliğindeki Demokrasi için Forum Partisi (FvD) 2017 seçimlerine göre sandalye sayısını 2'den 8'e çıkartırken, ilk defa genel seçimlere katılan FvD'den ayrılanların kurduğu JA21 Partisi'de 3 sandalye kazandı.

Buna göre, aşırı sağcıların Meclisteki toplam sandalye sayısı 22'den 28'e çıktı. 

Diğer koalisyon ortaklarından Hristiyan Demokrat Parti (CDA) 5 milletvekili kaybederek, sandalye sayısını 19'dan 14'e düşürürken, bir başka koalisyon ortağı Hristiyan Birlik Partisi (CU) 4 sandalye ile yetindi. 

2017 seçimlerinde 14 sandalyesi bulunan Yeşil Sol (GL) ve Sosyalist Parti (SP) 6'şar milletvekili kaybederek 8'er sandalye elde ederken, İşçi Partisi (PvdA) de 9 sandalye ile 2017 seçimlerindeki aynı sonucu elde etti.

2017 seçimlerndalye ile tarihi başarıya imza atan Tunahan Kuzu ile Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi ise 2 sandalye ile Temsilciler Meclisi'nde temsil edilecek.

Ortaya çıkan sonuçlara göre Hollanda'da 3 partili bir koalisyon bekleniyor. Bu koalisyon hükümeti de büyük ihtimalle VVD, D66 ve CDA'dan oluşacak.

5 TÜRKİYE KÖKENLİ ADAY TEMSİLCİLER MECLİSİNE GİRMEYİ BAŞARDI

İlk sandık çıkış anketine göre farklı partilerden olmak üzere 36 Türkiye kökenli adaydan Tunahan Kuzu (DENK), Hülya Kat (D66), Mahir Alkaya (SP), Dilan Yeşilgöz (VVD) ve Nilüfer Gündoğan (VOLT) Temsilciler Meclisi'ne girmeyi başardı.