Fatih ÖZYAR'ın izlenimiyle 'ADIM ADIM SILA YOLU' : YUNANİSTAN - KUZEY MAKEDONYA

Fatih ÖZYAR'ın izlenimiyle 'ADIM ADIM SILA YOLU' : YUNANİSTAN - KUZEY MAKEDONYA
03 Temmuz 2021 - 13:03
Fatih ÖZYAR’ın izlenimiyle ‘ADIM ADIM SILA YOLU’ : YUNANİSTAN

TEK SORUN  SINIR KAPILARI

Yunanistan ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti güzergahındaki belirsizlik devam ediyor. Yola çıkmadan önce güncel bilgileri kontrol edin ve ona göre karar verin. Yayınlanan son genelgeye göre; Avrupa Birliği (AB) ülkeleri vatandaşları ile AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin, İtalya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan üzerinden gelerek, Yunanistan’dan transit geçişle Türkiye’ye gitmelerine izin veriliyor. Yani Türkiye’ye gidişte sorun yok!

Türkiye’den AB ülkelerine karayoluyla seyahat edecek AB ülkeleri vatandaşları ile Yunanistan haricindeki AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin, İpsala hudut kapısından Yunanistan’a giriş yapmaları ve Yunanistan’dan transit geçişlerine kesinlikle izin verilmiyor. Yani dönüş yolculuğunuzda şimdilik bu güzergâh kullanılmıyor. Kapılar kapalı!

Yunanistan, AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi olmayan Türk vatandaşlarına, zorunlu ve istisnai koşullar haricinde kesinlikle ülkelerine giriş izni vermiyor. Zorunu ve istisnai nedenlerle Yunanistan’a giriş yapması gerekecek Türk vatandaşları (AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi olmayan Türk vatandaşları) hamili bulundukları pasaportun türünden (diplomatik, hususi, hizmet, umuma mahsus) bağımsız olarak ve geçerli vizesi olsa dahi, Yunanistan’ın Türkiye’deki diplomatik ve konsüler misyonlarından özel izin almaları gerekir.

Bu şekilde, Yunan makamlarından izin alarak Türkiye üzerinden Yunanistan’a seyahat edecek kişiler, Yunanistan’a girişle ilgili Yunan makamlarınca açıklanan diğer gerekli prosedürleri de Yunan makamlarınca beklenmektedir (www.travel.gov.tr internet sitesi üzerinden Passenger Locator Form (Yolcu Tespit Formu) doldurulması, COVİD-19 aşı sertifikası veya son 72 saat içinde yapılmış PCR test sonucu veya son 48 saat içinde yapılmış hızlı antijen test sonucu ibrazı zorunludur)

Yunanistan’a Kuzey Makedonya üzerinden Evzoni Sınır Kapısı’ndan yaptım. Bu sınır kapısının 07:00 – 23:00 saatleri arasında açık olduğunu unutmayın. Yolculuk planınızı ona göre yapın. Türkiye’ye gitmek için Atina, Thessaloniki (Selanik), Kavala, Xanthi (İskece), Komitini (Gümülcine) ve Alexandroupolis’i (Dereağaç) takip ettim. Bu yol güzergahı 410 kilometre. Boydan boya otoban ve yaklaşık olarak 4 saat sürdü. Yunanistan’a ilk girerken Evzoni Sınır Kapısı’nda pasaportlarımız sayfa sayfa incelendi.

Türkiye’den dönüşlerde ise şimdilik Yunanistan’dan transit geçiş yapmak mümkün değil. Türkiye ile Yunanistan arasında sadece İpsala Sınır Kapısı üzerinden giriş çıkış yapılabiliyor. Pazarkule Sınır Kapısı ise hala kapalı.

Yunanistan Avrupa Birliği üyesi ve Schengen bölgesinde, para birimi Euro. Otobanlar ücretli ve 3 ayrı yerde toplamda yaklaşık 10 Euro otoyol ücreti ödüyorsunuz. 

Otoban üzerinde benzin istasyonları yok. Yakıt almak için otobandan çıkmanız gerekiyor. Otobanda benzin istasyonlarını gösteren levhalar var. Bu levhaların bazılarında 24 saat açık olan benzin istasyonları belirtiliyor. Otoban giriş ve çıkışlarında gişeler yok ve yeniden bir ücret ödemiyorsunuz.

Yunanistan’da gümrükte 10 bin Euro’nun üzerindeki nakit para beyan edilmeli. 17 yaşından büyük yolcuların bir karton sigara hakkı var.

Yunanistan güvenli bir ülke. Arabayla yolculuk keyif veriyor. Yolculuğum esnasında herhangi bir trafik polisini görmedim. Hız kontrolleri için sabit radar çok. Otobanlarda hız limiti 120 km. Hız limitini aşmanın en az cezası 100 Euro. Polis para tahsil etmiyor. Cezayı bankaya yatırmak gerekiyor. Yunanistan, AB üyesi olduğu için ödemediğiniz ceza miktarı her geçen gün daha da yükseliyor.

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Büyükelçilik yetkilileri, dolandırıcılık konusunda vatandaşları uyarıyor. Uyarılarında “Özellikle Avrupalı Türk vatandaşlarımızın Türkiye’den telefonla aranarak pasaport numarası üzerinden yapılan çekilişle araba kazandıkları, kazanan kişiye ait bilgilerin www.cekilislermudurlugu.com sitesinden doğrulanabileceği, arabanın kendilerine verilebilmesi için belirli bir ücretin havale edilmesi gerektiği kendilerine söyleniyor. Bu tür ihbarlar alıyoruz. Vatandaşlarımız kesinlikle bu tür dolandırıcılık olayların kurbanı olmasınlar” ifadelerini kullandılar.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Selanik Başkonsolosluğu: Odos Agiou Dimitriou 151, Thessaloniki
                             Tel: +30 2310 965 070 73

T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu: Lonon 14, Komotini (Gümülcine)
                                Tel: +30 25 310 834 20
Polis: 100
İlkyardım: 112
Acil yardım: 1077
Yunanistan Otomobil Kulübü ELPA: 10400
YUNANİSTAN’DA DIŞ ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ:

ALMANYA: Karoli Dimitriou 3, Atina
         Tel: +30 210 728 51 11

AVUSTURYA: Vass. Sofias 4, Atina
          Tel: +30 210 725 72 70

BELÇİKA: Odos Sekeri 3, Atina
         Tel: +30 210 360 03 14

FRANSA: Avanue Vasillissis Sofias 7, Atina
        Tel: +30 210 339 10 00

HOLLANDA: Leof. Vas. Konstantinou 5-7, Atina
         Tel: +30 210 725 49 00

İSVEÇ: Vassileos Konstantinou 7, 5th floor, Atina
       Tel: +30 210 726 61 00



AKARYAKIT FİYATLARI

Benzin:                                   1,61 Euro
Süper Benzin:            1,74 Euro
Dizel:                          1,33 Euro
V-Power Dizel:           1,46 Euro
LPG:                           0,88 Euro


-----------------------------------------------------------

Fatih ÖZYAR’ın izlenimiyle ‘ADIM ADIM SILA YOLU’ : KUZEY MAKEDONYA

SINIRDAKİ DİLENCİ VE CAM SİLİCİLER CAN SIKIYOR

KUZEY Makedonya – Yunanistan güzergahı, hedefleri İstanbul olan sürücülerin yolculuğunu, Bulgaristan güzergahına göre 280 kilometre daha uzatıyor. Fakat, hedefleri İzmir veya Çanakkale olan sürücüler için bu pek fark etmiyor. Tabanovce sınır kapısından Yunanistan’a açılan Bogorodica sınır kapısına kadar yol 220 km. Bu da yaklaşık 2,5 saat tutuyor. Bu yol güzergahın 170 kilometresi otoban, diğer kalanı ise gidiş-geliş olmak üzere çift şerit. Sakın hatalı sollama yapmayın.

Avrupa Birliği vatandaşları biyometrik kimlik kartlarıyla sorunsuz yolculuk yapabiliyor. Pasaportunuzun geçerlilik süresine dikkat edin. Çünkü Kuzey Makedonya’da pasaportların geçerlilik süresinin en az 5 ay olması gerekiyor.

Ben Kuzey Makedonya’ya Sırbistan üzerinden giriş yaptım ve güler yüzle karşılandım. Gümrük kapısında yapılan kontrollerde sizlerden pasaportunuzun yanında aracınızın yeşil sigorta kartı da isteniliyor. Bunun nedeni de aracınızın Kuzey Makedonya’da sigortalı olup olmadığını kontrol etmek. Eğer Kuzey Makedonya’da geçerli bir sigortanız yoksa o zaman aracınızı sınırda 120 Euro karşılığında ek sigorta yaptırmanız gerekiyor.

197’YE ŞİKAYET EDİN

Kuzey Mekedonya sınır kapılarındaki en büyük sorunların başında sınırlardaki dilenciler, cam siliciler ve yer yer sınır polislerin ‘yeşil kart ara koy para’ diyerek sürücülerden hala rüşvet istemesi. Bu tür problemlerin önüne geçmek için çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Sakın yeşil kart arasına para koyup rüşvet vermeyin. Kuzey Makedonya’da rüşvet alan da veren de suçlu, cezası çok ağır. Sizden rüşvet isteyen görevliyi 197 numaralı telefona şikayet edin.

HIZ LİMİTİ 130 KİLOMETRE

Otobanlarda hız limiti 130 km. Radar donanımlı sivil polisler otobanlarda hız kontrolleri yapıyor, tolerans yok.  Hız sınırını 30 km aşamanın cezası 20 Euro, 31-50 km aşmanın cezası 45 Euro, 51-70 km aşmanın cezası 300 Euro ve mahkemeye çıkıyorsunuz. 71 km ve üzeri hız aşımında ise 400 Euro para cezası, mahkemeye çıkılıyor ve 6 ile 12 ay arasında değişen araç kullanma yasağı veriliyor. 

Farlar gündüz de açık tutulmak zorunda. Cezası gündüz açık değilse 15, gece açık değilse 35 Euro. Aracın içerisinde oturan her yolcu kemer takmalı, cezası 40 Euro. Seyir halindeyken sürücünün telefonla konuşması yasak, cezası 40 Euro. 5 yaşından küçük çocuklar için çocuk koltuğu şart, cezası 35 Euro. Araçta reflektörlü ikaz üçgeni, yedek ampul, ilkyardım çantası, çekme halatı ve reflektörlü yelek bulundurmak şart, cezası 100 Euro. Yol kenarlarında çiş yapmak ve çöp atmak yasak, cezası 50 Euro.

YÜZDE 50 İNDİRİM

Trafik polisi para cezası tahsil edemez. Her suçta polis belgelere el koyar. Sürücü cezayı banka ya da postaneye yatırdıktan sonra, polisten belgelerini alarak yolculuğuna devam eder. 8 gün içerisinde peşin olarak ödenen cezalarda yüzde 50 indirim uygulanır.

Kuzey Makedonya’nın para birimi Denar. 1 Euro yaklaşık 62 denar. Tabanovce sınır kapısında pasaport ve gümrük kontrolünden geçtikten sonra solda döviz büfesi var. Burada para bozdurmakta fayda var. Makedonya’daki otoyol veya akaryakıt ödemelerinizi ülkenin para birimi olan Denar veya kredi kartınızla yapın. Euro olarak yapılan ödemelerde kur çok düşük olarak hesaplanıyor.

Sınır kapılarında çok sayıda para dilenen çocuklarla , çam siliciler var. Aman dikkatli olun, tartışmaya girmeyin. Aracınızın cam ve kapılarını açık bırakmayın. Dışarıdan görünecek bir şekilde aracınızın içerisine çanta veya cüzdan olmasın. Yoksa hırsıza davet çıkarmış olursunuz.

KUZEY MAKEDONYA’’DA TOPLAM YOL PARASI 5 EURO

Kuzey Makedonya’da otoyollar ücretli. Çok cüzi olan miktarlar, otoban girişlerinde ki gişelerde ödeniyor. Otoban ücretleri, gişelere girerken levhalarda Denar ve Euro olarak  belirtiliyor. En fazla otoban ücreti 80 Denar (1.50 Euro). En az otoban ücreti ise 60 Denar (1 Euro). Otoban ücretleri Euro veya kredi kartıyla da ödenebiliyor. Euro olarak yapılan ödemelerde Cent alınmıyor ve para üzeri de Cent olarak ödenmiyor. Makedonya’da Romanovçe, Petrovaç, Sopot ve Gratsko gişeleri olmak üzere dört gişede toplam olarak 240 Denar (5 Euro) yol parası ödüyorsunuz.

Başkent Üsküp’te görüştüğümüz Makedonya Gümrük İdaresi Kumanova Gümrüğü yetkilileri şu önemli bilgileri verdiler: Mekedonya mevzuatlarına göre yolcu başına 10 bin Euro üzeri paranın gümrüğe girişte yazılı beyan edilmesi gerekir. Bu konuda bilgilendirme kitapçıklarını Türkçe olarak ta dağıtılmakta. Beyan edilmeyen paraya el konuluyor. 18 yaş üzeri yolcunun bir karton sigara, 1 litre alkol, 2 litre şarap ve 50 ml parfüm hakkı var. Avrupalı Türkler, gümrük kurallarına riayet etsinler, sabırlı olsunlar”

Makedonya İçişleri Bakanlığında görüştüğümüz Trafik Dairesi Baş Müfettişi ise: “Avrupalı Türklerin ülkemizde güvenli bir şekilde yolculuk yapması için ne gerekiyorsa onları yapmaya hazırız. Ülkemiz, güvenli ve har hangi bir sorun yok. Sürücüler, trafik kurallarına uyarlarsa hiçbir sorun yaşamazlar. Genelde Avrupalı Türk sürücüler çok hızlı ve yorgun bir şekilde araç kullanıyorlar. Aman ne olur dikkatli olsunlar. Artık otobanlarda sıkı hız kontrolleri yapılıyor. Radar donanımlı sivil polis araçları hizmete sokuldu. Yakalarında mikrofon ve kamera var ve her şey kayıt altına alınıyor. Kesinlikle arızalı araçla yola çıkılmasın. Araç arıza yaparsa ilk yerleşim yerine kadar çekilmesinde sorun yok. Fakat uzun bir mesafeye çekilirse cezası 250 Euro’dur” ifadelerini kullanarak bilgi verip tavsiyelerde bulundu. 



ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Üsküp Büyükelçiliği: Slavey Planina-B Üsküp
                          Tel: +389 2 311 32 70
Polis: 192
İlkyardım: 194
İtfaiye: 193
Gümrük şikayet: 197
Yol şikayet: 199
Makedonya Otomobil Kulübü AMCM: 196

KUZEY MAKEDONYA’DAKİ DIŞ ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ:

ALMANYA: Ul. Lerinska 59, Üsküp
         Tel: +389 2 309 39 00

AVUSTURYA: Mile Popjordanov 8, Üsküp
          Tel: +389 2 932 90 32

BELÇİKA: Bul. Koca Racin 14/4-3, Üsküp
         Tel: +389 2 313 62 09

FRANSA: Salvador Aljende 73, Üsküp
        Tel: +389 2 324 43 00

HOLLANDA: Leninova 69-71, Üsküp
          Tel: +389 2 310 92 50

İSVEÇ: 8ma Udarna Brigada 2, Üsküp
       Tel: +389 2 329 78 80


AKARYAKIT FİYATLARI:

Süper benzin:                       1,16 Euro
V-Power:                               1,25 Euro
Dizel:                         1,03 Euro
V-Power Dizel:                     1,12 Euro
LPG:                                      0,54 Euro
   
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum