Hollanda'dan Türk İHA ve SİHA'larına övgü dolu sözler

Hollanda'dan Türk İHA ve SİHA'larına övgü dolu sözler
08 Ekim 2021 - 16:10
Hollanda’dan Türk İHA ve SİHA’larına övgü dolu sözler

BAYKAR Savunma’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kazandırdığı İHA ve SİHA’ları Hollanda basını tarafından  gündeme taşındı. Devlet televizyonu NOS, “Türkiye giderek daha fazla ülkeye savaş dronları satıyor: ‘En iyisine sahibiz’” başlığı altında yayınladığı haberde, Türk İHA ve SİHA’ları övgü dolu sözlerle anlatılıyor.

Hollanda Devlet Televizyonu NOS’in Türkiye muhabiri Mitra Nazar imzasını taşıyan haberde, Türkiye’nin ihracattaki atağına değinilerek, “Gelişen ve hızlı bir yükseliş yakalayan Türk savunma sanayisi dünyanın bir çok ülkesine yerli ve milli üretim İHA ve SİHA sistemleri ihraç ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Son yıllarda Türk insansız hava araçlarının son yıllarda Suriye’de yer aldığına değinilen haberde, “Libya’da Türk destekli hükümet güçlerinin yanında konuşlandırıldılar. Ve geçen yılın sonlarında dünya, Türk dronlarının Azerbaycan’a ait Dağlık Karabağ bölgesinde Ermeni ordusuna karşı eylemde olduğunu gördü. Dağlık Karabağ’daki savaş da Türkiye’nin drone endüstrisi için ‘atılım’ olarak görülüyor” ifadelerine yer verildi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son 10 yılda Türkiye’nin silah endüstrisine büyük yatırımların yaptığına değinilen haberde şu ifadelere yer verildi:

Türk dronlarının hikayesi yaklaşık on beş yıl önce başladı. Selçuk Bayraktar, prestijli Amerikan üniversitesi MIT'de edindiği bilgilerle Türkiye'ye döndü. İlk Türk insansız hava aracı Bayraktar TB2'nin tasarımı üzerinde çalışmaya başladı. Bu arada Türk hükümeti, Amerikan insansız hava araçları satın almaya çalıştı, ancak başarılı olamadı.

İlk başarılı test uçuşu 2015 yılında yapıldı. O zamandan beri, insansız hava araçları Türk Hava Kuvvetleri'nin kalıcı cephaneliğinin bir parçası oldu. Türkiye tarafından ağırlıklı olarak PKK'yla mücadelede kullanılıyorlar.

Dağlık Karabağ savaşının da farklı bir etkisi oldu. Birçok ülke, Türk insansız hava araçlarının evlerinde ne olduğunu ilk kez gördü ve satın almak için sıraya girdi. Türkiye geçtiğimiz yıl hiç olmadığı kadar çok drone sattı. Türkmenistan, Katar ve Fas gibi ülkelere değil, aynı zamanda Ukrayna'ya. Polonya, Türk dronları sipariş eden ilk NATO ülkesidir. Geçenlerde Letonya'nın da ilgi gösterdiği açıklandı. 
Droneları ne kadar çok ülke varsa, diğer ülkeler de onları o kadar çok istiyor. Türkiye, jeopolitik ilişkilerini insansız hava araçlarıyla rayına oturtuyor. Aynı zamanda dünyaya da bir mesaj: Türkiye'nin büyük güçlerle rekabet edebilecek güçlü bir askeri ülke olduğunu göstermek. Türkiye'de askeri insansız hava araçları konusunda Ağırlıklı olarak baskın olan gururdur.
Drone programı, Türkiye'nin askeri açıdan kendi kendine yeterli olma hırsına uyuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son on yılda kendi silah endüstrisine büyük yatırımlar yaptı. Silah ambargosu veya yaptırımları durumunda hayatta kalabilmesi için yabancı ülkelerden mümkün olduğunca bağımsız olmak amacıyla”
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum