Hollanda ile otomatik bilgi paylaşımı başladı, peki şimdi ne olacak?

Hollanda ile otomatik bilgi paylaşımı başladı, peki şimdi ne olacak?
03 Haziran 2021 - 12:20
Hollanda ile otomatik bilgi paylaşımı başladı, peki şimdi ne olacak?

Türkiye'nin 2017’de onayladığı, ‘Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması’, Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe konuldu. Artık Avrupalı Türklerin banka hesap bilgileri yaşadıkları ülke maliyelerine iletiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı, 31 Mayıs 2021 tarihli karar, 31498 sayılı Resmi Gazete'de 4024 Karar Numarası ile yayınlandı. Böylece bir süre ertelenen, banka hesap ve finansal bilgi paylaşımı 1 Haziran 2021 günü itibarıyla başlamış oldu.

Karara göre, Türkiye'deki bankalar ve finans kurumları, yurt dışında yaşadığını tespit ettikleri kişilerin, 1000 doları aşan hesaplarını önce Ankara'ya verecek. Gelir İdaresi Başkanlığı da, bunları ilgili ülkelere gönderecek.

Bilgi paylaşımı adrese göre yapılacak. Türkiye'de ikamet eden birinin banka bilgisi Avrupa'ya verilmeyecek.

PEKİ AVRUPALI TÜRKLERİ ŞİMDİ NELER BEKLİYOR?

Bu bildirim, en çok Türklerin yaşadığı Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya, İngiltere'de büyük sorun olacak. Hollanda Maliyeleri her kuruşu takip edip hesabını sorduğu için, Türkiye'den gelen mektupla hemen gurbetçinin adresine yazı yazacak. Türklere önce “Bu paranın kaynağı nedir? Niye bildirmediniz?” diye sorular sorulacak.

Paranın miktarına göre, ağır vergi cezaları ve vergi kaçırma davaları gelebilecek. Hollanda'nın yanı sıra diğer ülkelerin de bildirim yapılmamışsa, bunu sorun edeceği biliniyor. Paranın kaynağı belliyse ve Hollanda ya da yaşanılan diğer ülkeden yasal yollarla çıkarılıp Türkiye'de bankaya konulmuşsa bir sorun yaşanmayacak.

GERİYE DOĞRU 10 YIL HESAP

Açıklanamayan para miktarı, ortalama 100 bin euronun üzerindeyse ceza davaları açılabilecek. Hollanda Maliyesi, 10 yıl geriye dönük tüm bilgileri isteyebilecek. Kişinin kendini ihbar etmesi ve maliye ile iş birliği yapması halinde bu süre 5 yıla inebilecek. Bu nedenle, konuyu bilen vergi danışmanları ve para miktarı yüksekse avukatlarla görüşmekte fayda var.

HANGİ BİLGİLER VERİLECEK?

Yurt dışında yaşayan Türklerin, ilk olarak banka hesabındaki para bildirilecek. 1000 doları aşan tüm paralar bildirilecek. 1 ya da 5 hesap varsa, tamamı bildirilecek. Ardından ilgili maliyeler bunun dökümünü isteyecek. Verilmezse, ortalama ve yüksek bir vergi çıkarılacak. Döküm verilirse, tek tek gelen paraların kaynağı sorulacak. Banka hesapları dıışında ortaklık, gelir getiren herhangi bir finansal varlık, altına dayalı banka hesabı varsa onlar da bildirilecek.

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum