Veyis GÜNGÖR

Veyis GÜNGÖR

Veyis GÜNGÖR'ün Kaleminden

Hollandalı bir bireyin Gazze için yapabileceği altı eylem…

21 Kasım 2023 - 12:02

Hollandalı bir bireyin Gazze için yapabileceği altı eylem…

Her dört dakikada bir Filistinlinin katledildiği, Gazze’ye yağmur gibi bomba yağdığını, binlerce insanın hayatını kaybettiğini televizyon karşısında çaresiz bir şekilde seyrediyorsunuz. Vicdanen rahatsızsınız. Elinizden bir şey gelmiyor. Ancak bu insanlık suçu ve vahşet karşısında bir şeyler yapmak istiyorsunuz. Ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. İşte size, bir birey olarak Gazze için yapabileceğiniz 6 eylemi öneriyoruz…

Okuduğunuz bu cümleler, Hollandalı gazetecilerin kurduğu “OneWorld.nl” adlı oluşumun web sitesindeki kamuoyuna yaptığı çağrının giriş bölümünden. Yılda iki milyon kişinin ziyaret ettiği web sitesi, 2011 yılından itibaren aktif olan ve 2018 yılında Uluslararası İşbirliği Dergisi’yle birleşen OneWorld kuruluşuna ait. Kuruluşun ana misyonunu ‘Adil ve sürdürülebilir bir dünya için gazetecilik’ anlayışı oluşturuyor.

OneWorld’in Gazze için hazırladığı ve ‘Bir Hollandalı bireyin yapabileceği 6 eylem planı’ şöyle:

“Okuyup bilgi sahibi olmalısın:
Öncelikle, her ne kadar Filistin/İsrail’deki durum çok karmaşık, eski ve zor bir iş olsa da, okumayla işe başlamalısın. Orta Doğu hakkında uzman kişi olmadan, sorunu anlaman ve konuşabilmen için, olanların bir savaş mı, katliam mı olduğunu kavraman için okuman gerekiyor. Haberlerde duyduğunuz ‘Nehirden denize kadar özgür Filistin’ söyleminin ne içerdiğini bilmen gerekiyor.


İsrail ürünlerini boykot et:
Cebindeki paranı iki şekilde Gazze için harekete geçirebilirsin.
Birincisi, İsrail ürünlerini satın almayıp, boykot ederek. İsrail ürünlerini etiketin üstünde bulunan 729 ülke koduyla tanıyabilirsin. İkincisi de işgal atındaki bölgeye insani yardım götüren kuruluşlara bağışta bulunarak ve maddi yardım yaparak


Protesto miting ve yürüyüşlerine katılabilirsin:
İsrail zulmünü durdurmak için, önce tarafını seçerek, size yakın bir yerde yapılan İsrail’i protesto miting ve yürüyüşlerine katılabilirsin. Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu, katliamın ve işgalin hemen durması gerektiğini bildirebilirsin. Bu tür etkinlikleri sosyal medya hesaplarından takip edebilirsin. “Nehirden denize” söyleminin bir soykırım çağrısı olmadığını bilmelisin.  

Sesini sosyal medyadan duyurabilirsin:
İsrail bombalarının Gazze’ye düştüğü günden itibaren, farklı gruplar hükümete yönelik manifestolar yayınladılar. Bunlara, imza vererek, çevrene yayarak destek olabilirsin.
PAX voor Vrede ve Oxfom Novib başta olmak üzere, barış yanlısı bir çok kuruluş, savaşın durdurulması için kampanya başlattı. Kampanyaları petities.nl ve petitie24.nl web sitelerinden takip edebilirsin.


Seçimlerde tarafını belirleyebilirsin:
İsrail-Filistin meselesi hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, seçim günü kırmızı kalemi eline alıp, hangi partiye oy verme özgürlüğüne sahipsin. 22 Kasım, Çarşamba günü, seçme hakkı olan her Hollandalı, milletvekili seçimleri için sandığa gidecek. Hollanda’nın yarı devlet Yayın Kurumu NOS’a göre, Gazze’de yaşananlar, her beş Hollandalıdan birinin oyuna yön verecek. Sen de bu yüzde 20’lik kesim içinde olabilirsin.

Somut bir eyleme katılabilirsin:
Yukarıdaki seçeneklerin hepsini yaptın. Vicdanın tatmin olmadı mı. O halde, geçen hafta VVD lideri Yeşilgöz’ün radyo programını engelledikleri gibi, ya da Netanyahu’nun savaş suçlusu olarak yargılamasını isteyen bir grubun, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi binasının girişini kapattıkları gibi bir eylem yapabilirsin.
Unutma, Avusturalya’da bir sendika, çarşamba günü Melbourn limanını işgal ederken, İspanya’da liman çalışanları silah sevkiyatını durdurmak için eylem yapacaklar.


Yukarıdaki örnekten de görüleceği üzere, Gazze soykırımına karşı, Amsterdam, Londra, Köln, Rotterdam, New York ve Paris gibi Avrupa’nın pek çok kentinde, “Yeter artık, İsrail katliamı hemen dursun”sloganlarıyla kitleler harekete geçti. 
Kitleleri durdurmak mümkün değil. Yüzbinler, kayıtsız ve şartsız İsrail tarafında yer alan hükümetlerini sert bir şekilde eleştirip, liderlerinin ve karar vericilerinin, ellerinin kanlı olduğunu haykırıyorlar.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum