Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da Avrupa’da yaşayan Türk sanatçı ve yazarların katılımıyla bir panel düzenledi.
“YTB Sanatçılar ve Yazarlar Buluşması” başlıklı etkinlikte, Avrupa’daki kültürel üretimin yansımaları, sanatın birleştirici rolü ve diaspora bağlamında kültürel kimliğin geleceği ele alındı.
Corendon Hotel’de düzenlenen programa, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya ve AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu panelist olarak katıldı. Programın moderatörlüğünü YTB Başkanı Abdulhadi Turus üstlendi.
“Biz buradayız” mesajı
Turus, açılış konuşmasında Avrupa’daki Türk diasporasının kültürel üretim alanında önemli bir varlık gösterdiğini söyledi. Sanatçıların ve yazarların “fırçaları, kalemleri ve enstrümanlarıyla Avrupa’nın merkezinde ‘biz buradayız’ mesajı verdiğini” ifade eden Turus, iki farklı kültürel kaynaktan beslenen üretimin hem eserlere hem de toplumsal ilişkilere yansıdığını dile getirdi.
Diasporada üretim yapan sanatçıların birbirlerini tanımalarının ve yalnız olmadıklarını bilmelerinin önemine dikkat çeken Turus, devletin imkânları doğrultusunda kültürel çalışmalara destek vermek istediklerini söyledi.
Kültürel kimlik ve “yozlaşma” tartışması
Bilal Erdoğan konuşmasında, dünyada bir “kültürel yozlaşma” yaşandığını savundu. Bunun yalnızca Batı dışı toplumları değil Batı’yı da etkilediğini belirten Erdoğan, toplumların kendi kültürel kimliklerini özgüvenle korumalarının küresel kültürel çeşitlilik açısından önemli olduğunu söyledi.
Erdoğan, kültürel üstünlük iddialarının adaletsizlik ve çatışmalara zemin hazırlayabileceğini ifade ederek, Avrupa’nın yeni bir toplumsal paradigma arayışına ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Avrupa’daki Türk sanatçı ve yazarlara seslenen Erdoğan, “Siz belki Avrupa için yeni bir umudu canlandırabilirsiniz” dedi.
Türkiye’nin modernleşme sürecine de değinen Erdoğan, Batı’nın bilim ve teknolojisinin alınması gerektiğini ancak kültürel benzeşmenin çözüm olmadığını savundu.
Kimlik inşası ve sanatın rolü
Zafer Sırakaya ise konuşmasında medeniyet bilinci ve kimlik inşası konularına odaklandı. 1961 sonrası Avrupa’ya göç eden ilk kuşağın daha çok emeğiyle varlık gösterdiğini belirten Sırakaya, bugün ise sanat ve edebiyat yoluyla kendini ifade eden yeni bir kuşağın ortaya çıktığını söyledi.
Şiirin kültürel kimliğin özlü bir ifadesi olduğunu dile getiren Sırakaya, gençlerin hem yaşadıkları ülkelere katkı sunduğunu hem de kültürel köprüler kurduğunu ifade etti.
Bahadır Yenişehirlioğlu da Türkiye’de “entelektüel” kavramının uzun yıllar Batı normları üzerinden tanımlandığını savundu. Evrensel bir bakış açısının, kişinin kendi kültürel ve coğrafi birikimini kavramasından sonra geliştirilebileceğini belirtti.
Programa ayrıca Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy ve Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık ile Hollanda’daki Türk toplumundan çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlikte Avrupa’nın farklı kentlerinden gelen sanatçı ve yazarlar da deneyimlerini paylaşarak, diaspora koşullarında üretim yapmanın imkân ve zorluklarını değerlendirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: