Hollanda’da Türk Kızı Kübra Kara, Bisikleti Olmadığı Halde Bisiklette Telefon Kullanma Cezası Yedi
Kuzey Hollanda’nın Zaandam kentinde yaşayan Türk kızı Kübra Kara’ya Temmuz 2025’te posta yoluyla ulaşan bir ceza, ülkede trafik cezaları ve itiraz süreçlerini yeniden tartışmaya açtı. Kara’ya göre ortada temel bir sorun vardı: Kendisine, bisiklet kullanırken cep telefonu ile konuştuğu gerekçesiyle yaklaşık 200 avroluk ceza kesilmişti. Oysa Kara, yıllardır bisikleti olmadığını ve her gün işine yürüyerek gittiğini söylüyor.
“İlk anda bunun basit bir hata olduğunu düşündüm, nasıl olsa düzeltilir sandım,” diyen Kara, cezanın ardından Ceza İnfaz Kurumu’nu (CJIB) aradığını, kendisine itiraz etmesinin söylendiğini aktardı ancakl süreç beklediği gibi ilerlemedi.
Polis tutanağı belirleyici oldu
Aylar sonra Savcılıktan gelen dosyada, cezaya dayanak olarak bir polis memurunun beyanı yer aldı. Tutanağa göre, durdurulan bisikletlinin kimlik belgesi yoktu ve kimliği polis sistemleri üzerinden Kübra Kara olarak tespit edilmişti. Ancak memur, kimlik doğrulaması için hangi soruları sorduğunu hatırlamadığını yazılı olarak belirtti.
Buna rağmen Savcılık, polis beyanında şüphe uyandıracak bir durum bulunmadığına hükmetti. Kara ise bu durumu “absürt” olarak nitelendirerek “Ben yapmadığım bir şeyi kanıtlamak zorundayım. Ortada fotoğraf yok, kamera kaydı yok, sorulan sorular bile yok.” İfadelerini kullandı.
Uzmanlar uyarıyor: İtirazda ilk adım kritik
Trafik hukuku uzmanlarına göre Kara’nın yaşadığı durum istisna değil. Uzmanlar, hafif trafik ihlallerinde (Mulder davaları) yetkililerin çoğu zaman polis beyanını esas aldığını söylüyor.
“En sık yapılan hata, insanların hemen tüm hikâyelerini anlatması,” diyen uzmanlar, ilk adımda yalnızca ihlalin reddedilmesi ve dosyanın talep edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kimlik tespitinin nasıl yapıldığının da kilit nokta olduğuna dikkat çekiyorlar. Eğer kimlik doğrulama süreci yeterince belgelenmemişse, mahkeme cezanın iptaline karar verebilir.
“Sistem insanı çaresiz hissettiriyor”
Kara, cezanın ardından telefon kayıtlarından kamera görüntülerine kadar pek çok belge toplamaya çalıştığını söyledi. Ayrıca kimlik hırsızlığı şüphesiyle suç duyurusunda bulundu.
“Bir süre sonra kendinden bile şüphe etmeye başlıyorsun,” dedi.
Uzmanlara göre pek çok kişi, “nasıl olsa masumiyet ortaya çıkar” düşüncesiyle ya da “rahatlamak için” cezayı ödemeyi tercih ediyor. Ancak Kara bunu reddediyor: “Bu bir ilke meselesi.” Diyerek mücadelesinin devam edeceğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: