DigiD sunucularını yöneten Solvinity adlı şirketin bir Amerikan bilişim firması tarafından devralınma ihtimali Hollanda'da siyasi tartışmaya yol açtı. Ülkede Temsilciler Meclisi'nde (Tweede Kamer) çoğunluk, DigiD verilerinin Amerikan şirketlerinin eline geçmesini önlemek istiyor.
Solvinity’nin bir Amerikan şirketi tarafından satın alınabileceği yönündeki haberler, parlamentoda endişeye neden oldu. Meclis çoğunluğu, hassas kişisel verilerin ABD merkezli bir şirketin kontrolüne geçmesini “istenmeyen” bir gelişme olarak değerlendiriyor.
Milletvekilleri, özellikle veri güvenliği ve egemenlik konularına dikkat çekiyor. ABD şirketlerinin Amerikan yasalarına tabi olması nedeniyle, belirli koşullarda verilerin ABD makamlarının erişimine açık hale gelebileceği yönünde kaygılar dile getiriliyor.
Yetkililer, DigiD’nin altyapısının devlet kontrolünde olduğunu ve sıkı güvenlik standartlarına tabi olduğunu vurguluyor. Ancak sunucu yönetiminin yabancı bir şirketin eline geçme ihtimali, özellikle seçim döneminde veri güvenliği konusunu yeniden siyasi gündemin üst sıralarına taşıdı.
Hükümetin, olası satışa ilişkin nasıl bir adım atacağı ve veri koruma konusunda ek önlemler alınıp alınmayacağı önümüzdeki dönemde netlik kazanacak.
DigiD, Hollanda’da vatandaşların Vergi Dairesi, belediyeler ve sağlık sigortası şirketleri gibi kurumların dijital hizmetlerine erişiminde kullanılıyor. Sistem, bir devlet kurumu olan Logius tarafından geliştiriliyor ve yönetiliyor. Ancak hizmetin çalıştığı sunucular özel bir IT şirketi olan Solvinity tarafından işletiliyor.
Olası veri sızıntısında ne yapılmalı?
Uzmanlar, olası bir veri sızıntısı durumunda vatandaşların şu adımları atmasını öneriyor:
- DigiD şifresini derhal değiştirmek
- Mümkünse iki aşamalı doğrulamayı (DigiD uygulaması veya SMS doğrulaması) etkinleştirmek
- Banka hesap hareketlerini ve resmi kurum yazışmalarını düzenli olarak kontrol etmek
- Şüpheli e-posta ve bağlantılara karşı dikkatli olmak
Yorumlar
Kalan Karakter: